Vochtproblemen door condensatie

vochtproblemen door condensatie

Het condensatie vochtprobleem wordt door twee factoren veroorzaakt: warme lucht die met water verzadigd is en dit in aanraking met een koud oppervlak. Als bewoners doen wij iedere dag verscheidene activiteiten in onze woning zoals strijken, afwassen, douchen, koken, baden, ademen enz.

Deze activiteiten zorgen voor een hoge luchtvochtigheid. Al deze zaken zorgen ervoor dat warme lucht die verzadigd is en in aanraking komt met koudere elementen zijn vocht zal afzetten op deze koudere elementen. Hierdoor zal het ‘luchtvocht’ een vloeibare vorm aannemen.

Vroegtijdige herkenning van het condensatie

condensatie onderzoek

Een vroegtijdige herkenning van condensatieproblemen voorkomt grotere schade aan uw woning. Wanneer het vochtprobleem niet tijdig herkend wordt, dan zal condensatie voor bijkomende symptomen zorgen. Een juiste diagnose is niet eenvoudig en daarom is het zeker aan te raden om een ervaren deskundige te raadplegen die de juiste diagnose kan stellen en u een gepaste oplossing aanbiedt.

Gevolgen van condensatie

Volgende symptomen zijn vaak symptomen van condensatie:

  • Loskomend behang
  • Afgeschilferde verf
  • Schimmelvlekken
  • Beslagen ramen
  • Hoge relatieve vochtigheid
  • ‘valse’ tocht

Oplossing van het vochtprobleem

condensatieprobleem oplossen

Bij een goede verluchting van de woning volstaat het meestal om de overbodige damp te doen verdwijnen. Hierbij zal de condensatie zich tot een paar druppels op de ramen in de ochtend (bij zeer koud weer) terugdringen. Bij een te grote aanvoer van vocht bij een slechte verluchting kunnen er ergere vochtproblemen ontstaan.  Het condensatie vochtprobleem vindt vaak zijn oorsprong in een gebrekkige ventilatie.

Voor het vochtprobleem op te lossen dient u in de eerste plaats voor een verbeterde ventilatie in uw woning (of de desbetreffende ruimte) te zorgen.  Dit kan het effectiefst verwezenlijkt worden door een ventilatiesysteem te laten plaatsen, zodat de vochtige lucht naar buiten gezogen wordt en er verse lucht aangevoerd wordt. Soms zijn er bijkomende isolatiewerken nodig, dit kan een specialist bepalen waarbij de zaak grondig onderzocht wordt.

Sluit Menu