Gevel reinigen – De oplossing voor vervuilde gevels.

Doordat gevels continue blootgesteld worden aan externe invloeden kan het uitzicht soms negatieve wijzigingen ondergaan en kan er veel vuil op de gevel aanwezig zijn. Meestal worden deze wijzigingen als storend ervaren en daalt hierbij ook de waarde van uw woning, daarom kan het aangewezen zijn om uw gevel te laten reinigen. Een paar technieken op een rijtje.

 

Man is muur aan het stralen

Gevelreiniging: Softblasten

Bij deze gevelreinigingsmethode wordt een mengsel van water en een straalmiddel op de gevel gespoten. Dit is een minder agressieve manier tegenover zandstralen. Er wordt water gebruikt als dragen, zodat de straalmiddelen met een grotere zachtheid de gevel zullen bereiken. Hierdoor kunnen ook zachte ondergronden gereinigd worden. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij woningen met gevels die middelmatig tot licht zwaar vervuild zijn. Het straalmiddel wordt in het pistool het met toevoeging van water gemengd. Vervolgens wordt het mengsel onder lage waterdruk voorzichtig tegen de gevel geblazen. Nadien zal het afval opgevangen en afgevoerd worden.

Voordelen: Niet agressief. Tast goede voegen niet aan. Mooi resultaat. Nadelen: moeilijkere uitvoering. Brengt veel afval met zich mee. Bij open rolluikkasten kan er zand in de rolluikbakken terecht komen. Openingen in gevelvlakken dien gedicht te worden.

 

Gevelreiniging: Steamwash

Wanneer uw woning een bepleisterde gevel heeft, kan deze best met de steamwash-methode gereinigd worden. Vrijwel iedere andere ondergrond kan ook met dit systeem gereinigd worden. Hierbij wordt uw gevel met verzadigde stoom van 105 graden en op een constante temperatuur proper gemaakt. Deze methode heeft een dieptereinigende werking zodat mos en algen niet meer op de gevel aanwezig zullen zijn.

Gevelreiniging: Chemische reiniging

Voor deze methode werd er gebruik gemaakt van chemische producten, die agressief waren voor het milieu en de mens. Deze periode is echter al een tijdje voorbij. Door de voortdurende productontwikkeling van nieuwe milieu- en mensvriendelijkere producten vormt chemische reiniging een manier om uw gevel te laten reinigen. Voordelen: Eenvoudig verwerking. Nadelen: Veel beschermende maatregelen zowel voor gebouwdelen als voor de uitvoerder. Vlekvoming. Minder diepe reiniging. Mogelijke uitbloeing van de stenen. Agressieve methode.

 

Gevelreiniging: Technische reiniging

Het opfrissen van de woning en het verwijderen van oppervlakkig vuil kan door middel van een technische reiniging uitgevoerd worden. Ook ter voorbereiding op bijvoorbeeld het aanbrengen van nieuwe voegen of een verflaag, kan met behulp van deze methode de gevel onder druk gereinigd worden. Algen, stof en mos zullen hierbij niet meer aanwezig zijn en de gevelporiën zullen open gaan. Hierbij wordt uw gevel onder hoge druk nauwkeurig afgespoten met behulp van proper leidingwater. Voordelen: Eenvoudige uitvoering. Is netjes. Diepe reiniging. Nadelen: Door de hoge druk ontstaat er schade aan de voegen en zwakke delen van de steen waardoor er op termijn mogelijks vorstschade en vochtproblemen kunnen ontstaan. Deze methode vereist een degelijke conditie van de gevel, kan bvb. aangewend worden bij het hervoegen van gevelvlak.

 

Bij elke methode dient de gevel een nabehandeling te krijgen tegen doorslaand vocht (Hydrofoberen).

 

Opmerking: Bij geen enkele methode bereikt u de nieuwstaat van de woning. Bestaande schade zoals gescheurde stenen of vorstschade aan het gevelvlak zal steeds zichtbaar blijven.

 

Sluit Menu